Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 10 sztuk ziemniaki
ugotowane - 1/2 szklanki mleko
- 1 sztuka cebula
duża - 2 łyżki oliwa
- 1 szklanka śmietana
- masło
zamrożone, wiórki - zielenina
- tłuszcz
do wysmarowania formy - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gorące ziemniaki ucieramy z mlekiem na puszyste puree.
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, często mieszając.
- Łączymy z utartymi ziemniakami i przyprawiamy do smaku.
- Masę wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównujemy powierzchnię, za pomocą łyżki wazowej robimy 4 wgłębienia, w każde wbijamy po jajku, posypujemy przyprawami, zalewamy lekko spienioną śmietaną.
- Na wierzch rzucamy wiórki mrożonego masła i od razu wstawiamy na 10-12 minut do nagrzanego piekarnika.
- Danie jest gotowe, gdy masło i śmietana lekko się zrumienią.