Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
6 sztuk jajka
duże150 g fasolka szparagowa
żółta lub zielona2 sztuki pomidory
duże, dojrzałesól ziołowa
do smakupieprz
do smaku1 łyżeczka zioła prowansalskie
2 łyżki oliwa
12 sztuk pomidorki koktajlowe
1 garść bazylia
listki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj fasolkę szparagową, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Wnętrza kokilek wysmaruj oliwą. Włóż do nich po porcji pomidorów i fasolki. Warzywa oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na wierzch każdej porcji wbij po jednym jajku. Oprósz przyprawami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 15 minut.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka