Dzisiaj jest: Niedziela, 03.07.2022 Imieniny: Jacka i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Jajka zapiekane z fasolką szparagową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jajka zapiekane z fasolką szparagową najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem dobrze jest je udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk  jajka
    duże
  • 150 g  fasolka szparagowa
    żółta lub zielona
  • 2 sztuki  pomidory
    duże, dojrzałe
  • sól ziołowa
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżeczka  zioła prowansalskie
  • 2 łyżki  oliwa
  • 12 sztuk  pomidorki koktajlowe
  • 1 garść  bazylia
    listki

Sposób przyrządzania:

  1. Umyj fasolkę szparagową, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Wnętrza kokilek wysmaruj oliwą. Włóż do nich po porcji pomidorów i fasolki. Warzywa oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
  3. Na wierzch każdej porcji wbij po jednym jajku. Oprósz przyprawami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE