Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g pomidorów
- 2 sztuki cebule
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- przyprawa do ziemniaków
- bazylia
- majeranek
- tłuszcz do formy
- 1-2 sztuki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach, odcedź i przekrój na pół. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, ułóż ziemniaki i oprósz je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków i ziołami.
- Cebule obierz, pokrój w piórka. Pomidory umyj, osusz, pokrój w ćwiartki. Na ziemniakach rozłóż cebulę oraz pomidory.
- Całość wstaw do piekarnika i piecz 35 minut w 200 st. C. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników