Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jarski pasztet


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  marchewki
  • 500 g  selera
  • 500 g  mrożonego zielonego groszku
  • 4 sztuki jajka
  • 2 sztuki białka
  • 6 łyżek  śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • czarny pieprz
  • biały pieprz
  • ostra papryka
  • masło
  • sezam

Sposób przyrządzania:

  1. W 3 oddzielnych garnkach ugotuj marchew, seler oraz groszek. Odcedź, ostudź.
  2. Marchew zmiksuj z 2 jajkami, dopraw solą, czarnym pieprzem oraz ostrą papryką.
  3. Groszek zmiksuj z 2 jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Seler zmiksuj, połącz z ubitymi na sztywno białkami. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Formę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp sezamem. Na dno wyłóż masę selerową, następnie marchwiową, a na końcu masę z groszku. Wyrównaj powierzchnię.
  6. Pasztet piecz w kąpieli wodnej przez 70 minut w 180 st. C. Następnie ostudź pasztet, po czym wstaw go na kilka godzin do lodówki. Podawaj pokrojony w plastry z sosem tatarskim.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE