Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 500 g marchewki
- 500 g selera
- 500 g mrożonego zielonego groszku
- 4 sztuki jajka
- 2 sztuki białka
- 6 łyżek śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- sól
- czarny pieprz
- biały pieprz
- ostra papryka
- masło
- sezam
|
|
Sposób przyrządzania:
- W 3 oddzielnych garnkach ugotuj marchew, seler oraz groszek. Odcedź, ostudź.
- Marchew zmiksuj z 2 jajkami, dopraw solą, czarnym pieprzem oraz ostrą papryką.
- Groszek zmiksuj z 2 jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Seler zmiksuj, połącz z ubitymi na sztywno białkami. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Formę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp sezamem. Na dno wyłóż masę selerową, następnie marchwiową, a na końcu masę z groszku. Wyrównaj powierzchnię.
- Pasztet piecz w kąpieli wodnej przez 70 minut w 180 st. C. Następnie ostudź pasztet, po czym wstaw go na kilka godzin do lodówki. Podawaj pokrojony w plastry z sosem tatarskim.
Źródło przepisu: Poradnik domowy