Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki kolorowe papryki
500 g pieczarek
2 sztuki cebule
1 ząbek czosnku
1 sztuka jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ostra papryka w proszku
oliwa z oliwek
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 sztuka pomidor
bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyj, osusz i za pomocą ostrego noża odetnij wierzchołki. Następnie wydrąż gniazda nasienne, uważając, by nie uszkodzić strąków.
- Cebule oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Pieczarki oczyść, posiekaj i wraz z cebulą oraz czosnkiem podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Podsmażone pieczarki, cebule oraz czosnek wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i jajkiem. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i ostrą papryką w proszku.
- Przygotowanym nadzieniem i cząstkami pomidora napełnij wydrążone papryki. Strąki ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Przykryj je odciętymi wierzchołkami.
- Wszystko zalej 1 szklanką bulionu. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz 50 minut. Gotowe papryki podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku