Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka kalafior
300 g brokułów
4 sztuki cebule
50 g łuskanych orzechów ziemnych
pieprz
1 łyżeczka zmielonego kminku
sól
2 łyżki oleju sojowego
5 sztuk obranych pomidorów
2 łyżeczki curry
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki cynamonu
6 łyżek masła
300 g jogurtu naturalnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafior oraz brokuły oczyść, podziel na różyczki i gotuj 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz. Orzeszki ziemne posiekaj.
- Cebule obierz, pokrój w krążki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw curry, gałką muszkatołową, kminkiem, cynamonem, solą i pieprzem. Całość przykryj i duś przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj jogurt naturalny oraz masło i dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone w kostkę pomidory, brokuły, kalafior i orzeszki. Gotuj wszystko jeszcze 5 minut.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników