Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka duży kalafior
40 g masła
20 g bułki tartej
100 g tartego żółtego sera
koperek
sól
cukier
- Sos beszamelowy
40 g masła
40 g mąki
1/2 l mleka
1 sztuka jajko
1 kostka przyprawy do zup
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos beszamelowy: Masło rozpuść na patelni, wymieszaj z mąką i zasmaż. Dodaj mleko, sól i rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody kostkę przyprawy do zup. Zagotuj.
- Jajko ubij trzepaczką i dodawaj po trochu gorący sos. Zagotuj, uważając by się nie przypalił.
- Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem, posyp tartym żółtym serem i skrop masłem ze zrumienioną bułką tartą.
- Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka