Dzisiaj jest: Środa, 05.08.2020 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży kalafior
  • 40 g  masła
  • 20 g  bułki tartej
  • 100 g  tartego żółtego sera
  • koperek
  • sól
  • cukier
    Sos beszamelowy
  • 40 g  masła
  • 40 g  mąki
  • 1/2 l  mleka
  • 1 sztuka jajko
  • 1 kostka  przyprawy do zup

Sposób przyrządzania:

  1. Sos beszamelowy: Masło rozpuść na patelni, wymieszaj z mąką i zasmaż. Dodaj mleko, sól i rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody kostkę przyprawy do zup. Zagotuj.
  2. Jajko ubij trzepaczką i dodawaj po trochu gorący sos. Zagotuj, uważając by się nie przypalił.
  3. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem, posyp tartym żółtym serem i skrop masłem ze zrumienioną bułką tartą.
  4. Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE