Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kalafior
- sól
do smaku - cukier
do smaku - 1 łyżeczka masło
- 3/4 szklanki ser żółty
utarty
- Sos:
- 1 łyżka masło
- 1 łyżka mąka
- 3/4 szklanki ser żółty
utarty - 1/2 szklanki śmietana
- 2 łyżki bułka tarta
- 1 łyżka utarte wiórki zmrożonego masła
- tłuszcz
do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymoczony w wodzie z solą kalafior dzielimy na niewielkie części, przekładamy do naczynia z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła, gotujemy na średnim ogniu przez około 8 minut. Kalafior nie powinien się rozgotować.
- Przygotowujemy sos: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser, śmietanę, przyprawy.
- W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy dokładnie odsączone porcje kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką, wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 15 minut.