Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kalarepy
- 1 pęczek rzodkiewki
- 200 g żółtego sera
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gęsty jogurt wymieszaj z majonezem. Dodaj drobno posiekany koperek i zioła prowansalskie. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Kalarepy obierz z liści, dokładnie umyj i osusz. Przetnij w poprzek na połówki. Łyżeczką wydrąż miąższ z połówek kalarepy.
- Żółty ser oraz miąższ kalarepy pokrój w kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki, polej sosem i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj w wydrążonym połówkach kalarepy.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka