Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
6 sztuk kalarepek
1 sztuka marchewka
2 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1/2 sztuki strąka papryki
1 sztuka pomidor
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
natka pietruszki
2 łyżki bułki tartej
1 sztuka jajko
sól
pieprz
2 łyżki tartego żółtego sera
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalarepki oczyść, umyj, osusz i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Gdy kalarepki przestygną, odetnij wierzchy, wydrąż miąższ. Miąższ posiekaj razem z młodymi listkami.
- Marchewki ugotuj i pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z osączonymi z zalewy groszkiem i kukurydzą. Dodaj pokrojony miąższ kalarepy oraz pokrojone w kostkę paprykę i pomidor.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do pozostałych warzyw, dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie dodaj bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki.
- Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone kalarepki. Wierzch posyp tartym serem. Zapiekaj w piekarniku, aż będą rumiane.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia