Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 szklanka groch
łuskany - 1 kg kapusta kwaszona
- 2 sztuki liście laurowe
- 3 ziarenka ziele angielskie
- 3 ziarenka pieprz
- 1 kostka kostka rosołowa
- 2 sztuki cebula
średniej wielkości - 4 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - majeranek
suszony, do smaku - 1 szczypta cukier
- 5 gałązek majeranek
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch opłucz, odcedź i przełóż do garnka. Zalej przegotowaną zimną woda i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
- Kapustę odciśnij, pokrój i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej 1/2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj do kapusty pokruszoną kostkę rosołową.
- Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Zeszkloną cebulę dodaj do kapusty razem z grochem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Kapustę z grochem dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszonym majerankiem. Podgotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Gotową kapustę z grochem przełóż do miski i udekoruj gałązkami majeranku.
Źródło przepisu: Smacznego!