Dzisiaj jest: Piątek, 28.01.2022 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kapusta duszona z łuskanym grochem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kapustę duszoną z łuskanym grochem należy podawać na gorąco, jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryb.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 szklanka  groch
    łuskany
  • 1 kg  kapusta kwaszona
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 3 ziarenka  pieprz
  • 1 kostka  kostka rosołowa
  • 2 sztuki  cebula
    średniej wielkości
  • 4 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • majeranek
    suszony, do smaku
  • 1 szczypta  cukier
  • 5 gałązek  majeranek
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Groch opłucz, odcedź i przełóż do garnka. Zalej przegotowaną zimną woda i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
  2. Kapustę odciśnij, pokrój i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej 1/2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj do kapusty pokruszoną kostkę rosołową.
  3. Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Zeszkloną cebulę dodaj do kapusty razem z grochem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Kapustę z grochem dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszonym majerankiem. Podgotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Gotową kapustę z grochem przełóż do miski i udekoruj gałązkami majeranku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 25


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE