Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
700 g kapusta kiszona
150 g groch
łuskany, w połówkach100 g grzyby suszone
1 sztuka cebula
3 łyżki olej
3 ząbki czosnek
1 łyżka mąka
1 sztuka liście laurowe
5 sztuk ziele angielskie
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch przepłucz, zalej letnią, przegotowaną wodą. Mocz przez kilka godzin, a następnie gotuj przez 45 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw solą. Odcedź.
- Suszone grzyby namocz w 2 szklankach wody. Zagotuj, odcedź i pokrój.
- Kapustę pokrój, przełóż do garnka, podlej wywarem z gotowania grzybów i dodaj pokrojone grzyby oraz przyprawy. Duś do miękkości przez 60 minut.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie oprósz mąką i zasmaż. Dodaj do kapusty razem z ugotowanym grochem. Dopraw do smaku i podgrzej.
Źródło przepisu: Poradnik domowy