Dzisiaj jest: Sobota, 03.12.2022 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kapusta z grochem najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 700 g  kapusta kiszona
  • 150 g  groch
    łuskany, w połówkach
  • 100 g  grzyby suszone
  • 1 sztuka  cebula
  • 3 łyżki  olej
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  mąka
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 5 sztuk  ziele angielskie
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Groch przepłucz, zalej letnią, przegotowaną wodą. Mocz przez kilka godzin, a następnie gotuj przez 45 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw solą. Odcedź.
  2. Suszone grzyby namocz w 2 szklankach wody. Zagotuj, odcedź i pokrój.
  3. Kapustę pokrój, przełóż do garnka, podlej wywarem z gotowania grzybów i dodaj pokrojone grzyby oraz przyprawy. Duś do miękkości przez 60 minut.
  4. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie oprósz mąką i zasmaż. Dodaj do kapusty razem z ugotowanym grochem. Dopraw do smaku i podgrzej.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE