Dzisiaj jest: Sobota, 25.09.2021 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kapusta z grochem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kapusta z grochem to przepis na tradycyjne danie wigilijne.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 kg  kapusta kiszona
  • 3 sztuki  cebula
  • 1 łyżka  maggi
    przyprawa
  • 200 g  groch
    łuskany
  • 50 g  grzyby suszone
  • 1/3 szklanki  olej
  • liście laurowe
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • ziele angielskie
    do smaku
  • 1 szczypta  cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Groch zalej litrem wrzątku i odstaw na 60 minut. Grzyby opłucz, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie.
  2. Namoczony groch odcedź, zalej świeżą gorącą wodą i dopraw maggi. Gotuj do miękkości pod przykryciem na małym ogniu.
  3. Grzyby wyjmij z wywaru, pokrój w paski. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj posiekane grzyby i przyprawy. Duś do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Cebule obierz, posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do kapusty i wymieszaj. Groch odcedź i połącz z kapustą. Wszystko razem chwilę podduś. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE