Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5 sztuk borowiki
suszone - 1000 g kapusta kiszona
- 1 sztuka cebula
- pieprz
w ziarnach - 1 sztuka liście laurowe
- 10 sztuk śliwki suszone
- 10 sztuk morele suszone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby opłucz, namocz. Kiedy zmiękną, ugotuj, odcedź i pokrój w paski. Wywar z gotowania grzybów zostaw do kapusty.
- Kapustę posiekaj, odciśnij sok i zalej przecedzonym wywarem z grzybów. Dodaj przyprawy i ugotuj.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do kapusty razem z pokrojonymi w paski grzybami.
- Na koniec dodaj suszone owoce i duś jeszcze przez 30 minut.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza