Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1 kg kwaszonej kapusty
300 g pieczarek
2 sztuki garści suszonych śliwek
2 sztuki jabłka
3 sztuki cebule
1/2 sztuki pora
4 sztuki łodygi naci selera
2-3 łyżki oleju rzepakowego
pieprz
ziele angielskie
kminek
cząber
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę zalej wodą, dodaj pieprz oraz ziele angielskie i kminek. Gotuj na małym ogniu przez 60 minut.
- Cebulę obierz i razem z porem pokrój w piórka. Następnie duś na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj posiekaną nać selera i oprósz solą. Duś razem przez 15 minut.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podduś na łyżce oleju.
- Gdy kapusta zmięknie, dodaj cebulę, pieczarki, pokrojone śliwki oraz ćwiartki jabłek. Dopraw do smaku cząbrem i duś jeszcze przez godzinę.
Źródło przepisu: moje smaki życia