Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1 kg kwaszonej kapusty
- 300 g pieczarek
- 2 sztuki garści suszonych śliwek
- 2 sztuki jabłka
- 3 sztuki cebule
- 1/2 sztuki pora
- 4 sztuki łodygi naci selera
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- ziele angielskie
- kminek
- cząber
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę zalej wodą, dodaj pieprz oraz ziele angielskie i kminek. Gotuj na małym ogniu przez 60 minut.
- Cebulę obierz i razem z porem pokrój w piórka. Następnie duś na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj posiekaną nać selera i oprósz solą. Duś razem przez 15 minut.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podduś na łyżce oleju.
- Gdy kapusta zmięknie, dodaj cebulę, pieczarki, pokrojone śliwki oraz ćwiartki jabłek. Dopraw do smaku cząbrem i duś jeszcze przez godzinę.
Źródło przepisu: moje smaki życia