Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 główka kapusty
15 dag pieczarek
1 łyżka masła
sól
pieprz
- Sos
1.5 szklanek mleka
1 łyżka masła
1.5 łyżek mąki
10 dag sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kapusty usuń zewnętrzne liście, przekrój ją na 6 części, tak aby liście były podtrzymywane głąbem. Następnie gotuj kawałki kapusty w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odgotowaną kapustę układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i podsmaż na maśle doprawiając solą oraz pieprzem. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, przesmaż, cienkim strumieniem cały czas wlewając mleko. Sos gotuj 8 minut.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj starty na tarce ser, wymieszaj.
- Kapustę polej sosem, posyp pieczarkami i piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy