Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kapusta zapiekana z pieczarkami oraz łazankami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kapusta zapiekana z pieczarkami oraz łazankami będzie jeszcze lepsza jeśli dodamy do niej kminek i jałowiec.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 400 g  makaron łazanki
  • 400 g  pieczarki
  • 500 g  kapusta kiszona
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 łyżka  mąka pszenna
  • 100 g  ser żółty
  • 5 ziarenek  pieprz czarny
  • 5 ziarenek  ziele angielskie
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • przyprawa typu maggi
    do smaku
  • olej
    do smażenia i posmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę dobrze odciśnij i potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Podlej małą ilością wody i zagotuj. Gdy całość zawrze, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze przez 60 minut.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj i zeszklij na rozgrzanej 1 łyżce oleju. Następnie dodaj grzyby i smaż razem kilka minut. Potem wymieszaj z kapustą i dopraw do smaku solą, pieprzem i maggi. Duś razem przez 10 minut.
  3. W oddzielnym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj w niej łazanki przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i ułóż w nim warstwami łazanki oraz kapustę z grzybami. Wierzch posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 15 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE