Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
400 g makaron łazanki
400 g pieczarki
500 g kapusta kiszona
1 sztuka cebula
1 łyżka mąka pszenna
100 g ser żółty
5 ziarenek pieprz czarny
5 ziarenek ziele angielskie
2 sztuki liście laurowe
sól
do smakupieprz
do smakuprzyprawa typu maggi
do smakuolej
do smażenia i posmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę dobrze odciśnij i potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Podlej małą ilością wody i zagotuj. Gdy całość zawrze, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze przez 60 minut.
- Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj i zeszklij na rozgrzanej 1 łyżce oleju. Następnie dodaj grzyby i smaż razem kilka minut. Potem wymieszaj z kapustą i dopraw do smaku solą, pieprzem i maggi. Duś razem przez 10 minut.
- W oddzielnym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj w niej łazanki przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i ułóż w nim warstwami łazanki oraz kapustę z grzybami. Wierzch posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 15 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!