Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kasza gryczana po azjatycku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na kaszę gryczaną po azjatycku można zmodyfikować i zamiast kiełków fasoli dodać kiełki rzodkiewki lub brokułu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka zielona
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 garść  kiełki fasoli mung
  • 3 szklanki  kasza gryczana
    ugotowana
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  kolendra
    posiekana +kilka listków do dekoracji
  • 100 g  ser mozzarella
    starta
  • olej
    do smażenia
  • 1 łyżka  sok z limonki
  • 2 łyżki  sos sojowy
    ciemny
  • 2 łyżki  sos teriyaki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek obierz. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasiennie i pokrój w paski. Sok z limonki wlej do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, sos sojowy i teriyaki oraz 1 łyżkę wody.
  2. Cebulę obierz i posiekaj. W woku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, pokrojoną paprykę oraz kiełki i smaż wszystko przez 3 minuty. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość smaż jeszcze chwilę.
  3. Do warzyw w woku dodaj ugotowaną kaszę. Całość dopraw do smaku solą i smaż jeszcze 2 minuty. Naczynie zdejmij z ognia, po czym składniki wymieszaj z przygotowanym sosem azjatyckim oraz drobno posiekaną kolendrą. Przed podaniem posyp danie tartą mozzarellą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE