Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 szklanki kasza jaglana
- 200 ml bulion warzywny
- 1 pęczek szparagi
- 8 sztuk suszone pomidory
- 2 łyżki olej rzepakowo-lniany
- 2 łyżki szczypior
- 3 łyżki mięta
- 30 g pestki słonecznika
- 2 łyżeczki sok z cytryny
- 10 kawałków ser feta
- 1 ziarenko sól
- 1 ziarenko pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do niedużego garnka wsypać kaszę i wypłukać, wylać wodę z płukania i wlać świeżą wodę lub bulion (300 ml).
- Doprawić kaszę solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Przykryć, gotować pod przykryciem przez 13 minut. Na 3 minuty przed końcem gotowania kaszy dodać szparagi (wcześniej należy je opłukać, odłamać twarde jasne końce, łodyżki pokroić na 3 cm kawałki). Wymieszać kaszę ze szparagami, zamknąć garnek i gotować wszystko przez ostatnie 3 minuty.
- Po ugotowaniu wyłożyć kaszę do miski i wymieszać widelcem lub wyłożyć na tackę i ostudzić, jeśli danie ma być podawane na zimno.
- Do kaszy dodać resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, miętę, lekko zrumienione na patelni pestki dyni lub słonecznika. Wszystko skropić sokiem z cytryny, olejem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać i posypać fetą.
Źródło przepisu: Przepis mój własny, udostępniony rodzinie i znajomym