Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g kasza jęczmienna
- 1 sztuka dynia piżmowa
mała - 1 garść kurki
świeże lub mrożone - 1 sztuka cebula
- 1 opakowanie jogurt naturalny
gęsty - 1 słoik pomidory suszone
mały - 5 ząbków czosnek
- 1 łyżka natka pietruszki
posiekany - 1 łyżka masło klarowane
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 gałązki rozmaryn
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Dynię można natrzeć masłem.
- Kaszę gotować 15 minut.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty.
- Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut.
- Następnie dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem.
- Na koniec dodać posiekaną natkę i łyżkę posiekanego rozmarynu.
- Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.
- Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl