Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g kasza jęczmienna
300 g kasza gryczana
300 g grzyby leśne
1 sztuka cebula czerwona
1 sztuka cebula biała
3 ząbki czosnek
60 g smalec
majeranek
suszony, do smakumajeranek
świeży, do dekoracjisól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę jęczmienną zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odcedź, ugotuj na półmiękko. Kaszę gryczaną przelej wrzątkiem i wsyp do garnka. Zalej wodą, dopraw solą i gotuj przez 7 minut. Po tym czasie zestaw garnek z ognia i zostaw kaszę do napęcznienia.
- Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, posiekaj. Na rozgrzanej na patelni połowie smalcu podsmaż cebulę i czosnek, a po 2 minutach dorzuć grzyby. Całość smaż na małym ogniu przez 10 minut.
- Następnie zawartość patelni połącz z obiema kaszami. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość wymieszaj i przełóż do nasmarowanego pozostałym smalcem naczynia żaroodpornego. Piecz 10 minut w 200 st. C. Podawaj udekorowane świeżym majerankiem.
Źródło przepisu: Smacznego!