Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g kasza jęczmienna perłowa
- 300 g podgrzybki
- 200 g prawdziwki
- 1 l woda
- 100 ml wino białe wytrawne
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 3 łyżki masło
- 50 g ser
- 10 listków natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a następnie kaszę. Całość wymieszaj.
- Dodaj wino. Gdy alkohol odparuje wlej chochlę wody, całość wymieszaj.
- Kiedy kasza wchłonie wodę, dolej kolejną chochlę. Czynność powtarzaj.
- Na osobnej patelni podsmaż na maśle pokrojone wcześniej grzyby. Gdy puszczą sok i zmiękną, zakończ smażenie, a sok z grzybów dolej do kaszy.
- Po 20 minutach, gdy kasza zmięknie, dodaj do niej grzyby i podgrzewaj całość jeszcze kilka minut.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło, starty ser i pietruszkę.