Dzisiaj jest: Środa, 25.11.2020 Imieniny: Erazma i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kaszotto z kurkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 150 g  kaszy pęczaku
  • 1 sztuka cebula
  • 200 g  świeżych kurek
  • 1 sztuka pomidor
  • 2 łyżki  oliwy + do skropienia
  • 100 ml  białego wina wytrawnego
  • 600 ml  bulionu warzywnego
  • 1 łyżka  parmezanu
  • garść natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Kurki przebierz i oczyść. Większe sztuki pokrój, a mniejsze zostaw w całości. Cebulę drobno posiekaj. Pomidora sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Pęczak wsyp na sito i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i delikatnie zeszklij. Dodaj kurki i smaż na małym ogniu przez 3 minuty. Wsyp kaszę, przesmaż, a po chwili zalej winem. Gdy wino odparuje, wlej 1 chochlę gorącego bulionu - gotuj często mieszając.
  3. Dolewaj kolejne porcje bulionu, za każdym razem czekając, aż poprzednia partia odparuje. Gdy ziarna będą miękkie, wrzuć kawałki pomidora.
  4. Zdejmij z ognia, wmieszaj parmezan, dopraw do smaku pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE