Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
1/2 kg mąki pszennej + trochę mąki do podsypania
10 dag miękkiego masła
1/2 szklanki dobrego keczupu
20 g drożdży
1 sztuka jajko + 1 żółtko (białko zostaw do posmarowania)
1 sztuka płaska łyżeczka soli
- Farsz
1/2 kg ziemniaków
20 dag twarogu
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka oregano
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski wkrusz drożdże, dodaj keczup, jajko, żółtko, pokrojone masło i sól. Stopniowo wsypuj mąkę i zagniataj ciasto. Może ono wchłonąć więcej lub mniej mąki, w zależności od konsystencji keczupu. Wyrobione ciasto odstaw na około 15 minut.
- Farsz: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i przepuść przez praskę. Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z ziemniakami. Dodaj keczup, oregano i zmiażdżony czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj cienko jak na tradycyjne pierogi, wykrój kółka, łyżeczką nałóż farsz i zlep pierogi. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka