Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 175 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 sztuki jajka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 150 g kwaśnej śmietany
- 600 g mrożonego groszku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Dodaj masło, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 1 jajko.
- Składniki zagniataj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby wlej wodę (4-5 łyżek).
- Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, kształtując wyższe brzegi.
- Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 15-20 minut.
- Czerwoną paprykę oczyść i potnij w paski. Śmietanę wymieszaj z resztą jajek, groszkiem, papryką i przyprawami.
- Mieszankę wyłóż na ciasto w formie. Placek ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku