Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g pomidorów
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 1 sztuka cukinia
- 3 ząbki czosnku
- kilka czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, osusz, sparz i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w duże kawałki. Cebule obierz i pokrój w grube piórka. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę.
- Papryki umyj, osusz i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę i smaż przez 3 minuty z cebulą. Cukinię umyj, pokrój w plastry i dodaj do zawartości patelni.
- Po 5 minutach dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka czarnych oliwek. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników