Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
duża - 1 główka kapusta czerwona
mała - 3 łyżki olej
- sól
do smaku - 1 łyżka mąka krupczatka
- 2 łyżki cukier
- 2 łyżki ocet
- 2 łyżki borówki
w zalewie - 1 łyżka kasza manna
- 220 g mąka razowa
- 70 g masło
- 800 g ziemniaki
ugotowane - 1 sztuka jajka
- 100 g bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Z kapusty wytnij głąb, oczyść i poszatkuj. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę. Dodaj kapustę, dopraw solą, podlej niewielką ilością wody i duś przez 10 minut.
- Następnie oprósz 1 łyżką krupczatki. Dopraw do smaku cukrem, octem oraz borówkami. Całość podgotuj jeszcze przez 10 minut.
- Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj 220 g mąki razowej, 1 łyżkę kaszy manny oraz 1,5 łyżeczki soli. Wbij jajko i wlej 30 g roztopionego masła. Ze składników zagnieć ciasto.
- Z ciasta uformuj długie wałeczki o szerokości 2 cm, a następnie pokrój je na kawałeczki o długości 5 cm. Wałeczki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij kluseczki z wody i odstaw do ocieknięcia.
- Na patelni rozgrzej 40 g masła i lekko podsmaż bułkę tartą, po czym polej nią kluseczki. Potrawę podawaj z duszoną kapustą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku