Dzisiaj jest: Czwartek, 06.08.2020 Imieniny: Sławy i Jakuba



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kluseczki na czerwonej kapuście


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kluseczki na czerwonej kapuście to przepis na wegetariańskie, świąteczne danie.

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 główka  kapusta czerwona
    mała
  • 3 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżka  mąka krupczatka
  • 2 łyżki  cukier
  • 2 łyżki  ocet
  • 2 łyżki  borówki
    w zalewie
  • 1 łyżka  kasza manna
  • 220 g  mąka razowa
  • 70 g  masło
  • 800 g  ziemniaki
    ugotowane
  • 1 sztuka  jajka
  • 100 g  bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Z kapusty wytnij głąb, oczyść i poszatkuj. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę. Dodaj kapustę, dopraw solą, podlej niewielką ilością wody i duś przez 10 minut.
  2. Następnie oprósz 1 łyżką krupczatki. Dopraw do smaku cukrem, octem oraz borówkami. Całość podgotuj jeszcze przez 10 minut.
  3. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj 220 g mąki razowej, 1 łyżkę kaszy manny oraz 1,5 łyżeczki soli. Wbij jajko i wlej 30 g roztopionego masła. Ze składników zagnieć ciasto.
  4. Z ciasta uformuj długie wałeczki o szerokości 2 cm, a następnie pokrój je na kawałeczki o długości 5 cm. Wałeczki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij kluseczki z wody i odstaw do ocieknięcia.
  5. Na patelni rozgrzej 40 g masła i lekko podsmaż bułkę tartą, po czym polej nią kluseczki. Potrawę podawaj z duszoną kapustą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 4

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE