Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg cukinii
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej typ 2000
2 sztuki jajka
sól
świeżo mielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie umyj, osusz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i oprósz solą. Odstaw na 30 minut, aby puściła sok. Po tym czasie odciśnij. Dodaj jajka i mąki, wyrób na jednolite ciasto. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto wkładaj porcjami do osolonego wrzątku za pomocą łyżki. Mieszaj delikatnie, aby kluski nie przywarły do dna. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Przyslij przepis