Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 sztuka czubata łyżka masła
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- sól
- olej
- 2 sztuki jajka
- bułka tarta
- Mus
- 250 g malin
- 2 łyżki cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę manną ugotuj w 1 litrze osolonego wrzątku. Gdy zgęstnieje dodaj masło, zmniejsz ogień, mieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż kasza będzie miękka. Następnie wlej ją do dużego, płaskiego półmiska i rozprowadź, tworząc cienką warstwę. Odstaw.
- Zimną kaszę pokrój w dość duże trójkąty. Panieruj w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z orzechami. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Mus: Maliny umyj, osusz i wsyp do garnka. Dodaj cukier i gotuj mieszając przez kilka minut, aż maliny się rozpadną.
- Kluski podawaj polane malinowym sosem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis