Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 250 sztuk serka ricotta
- 2 sztuki jajka
- 4-5 łyżek mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Serek ricotta utrzyj z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj mąkę i miksuj do czasu, aż składniki się połączą. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie połącz. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
- Przyrządzone ciasto nabieraj za pomocą 2 łyżek i delikatnie kładź na wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty.
- Kluski wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z wody, a następnie wyłóż na talerze. Na patelni rozgrzej masło, po czym dosyp bułkę tartą oraz cynamon i podsmaż, mieszając. Przyrządzonym sosem polej kluski.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku