Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluseczki z ricottą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 250 sztuk serka ricotta
  • 2 sztuki jajka
  • 4-5 łyżek  mąki
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • sól
  • 2-3 łyżki  masła
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki  mielonego cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Serek ricotta utrzyj z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj mąkę i miksuj do czasu, aż składniki się połączą. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie połącz. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
  3. Przyrządzone ciasto nabieraj za pomocą 2 łyżek i delikatnie kładź na wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty.
  4. Kluski wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z wody, a następnie wyłóż na talerze. Na patelni rozgrzej masło, po czym dosyp bułkę tartą oraz cynamon i podsmaż, mieszając. Przyrządzonym sosem polej kluski.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE