Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Kluski:
2 szklanki mąka żytnia
grubo mielona
- Sos:
1 szklanka śmietana
1 sztuka cebula
- Dodatkowo:
sól
do smakupieprz
do smaku100 g ser żółty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kluski: Mąkę wsyp do miski. Dodaj szklankę wody i zagnieć gęste ciasto. Kładź łyżką na lekko osolony wrzątek. Gotuj do wypłynięcia.
- Sos: Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Kluseczki wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową, wyłóż na talerze i polej gęstym sosem. Wierzch posyp startym serem. Podawaj od razu.
Źródło przepisu: Przyslij przepis