Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kluski chlebowe z sosem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kluski chlebowe z sosem to danie proste, ale bardzo sycące. Sos można przygotować również w wersji mięsnej, dodając do niego podsmażony boczek.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Kluski:
  • 2 szklanki  mąka żytnia
    grubo mielona
    Sos:
  • 1 szklanka  śmietana
  • 1 sztuka  cebula
    Dodatkowo:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 100 g  ser żółty

Sposób przyrządzania:

  1. Kluski: Mąkę wsyp do miski. Dodaj szklankę wody i zagnieć gęste ciasto. Kładź łyżką na lekko osolony wrzątek. Gotuj do wypłynięcia.
  2. Sos: Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku i wymieszaj.
  3. Kluseczki wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową, wyłóż na talerze i polej gęstym sosem. Wierzch posyp startym serem. Podawaj od razu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE