Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka por
- 2 łyżki masła
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski. Dodaj przesianą mąkę i wlej tyle wody, żeby ciasto dało się wymieszać i było gładkie i gęste. Dodaj sól i mieszaj, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Łyżkę zanurzaj w gorącej wodzie, nabieraj na nią ciasto i kładź na osolony wrzątek. Zamieszaj.
- Kluski gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź.
- Umyty por pokrój w paski, uduś na maśle. Osączone kluski podsmaż na rozgrzanym maśle. Podawaj z duszonym porem.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza