Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
700 g białego sera
2 sztuki jajka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 sztuki czubate łyżki mąki
6 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżeczki bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego jajka, mąkę ziemniaczaną i zwykłą oraz cukier. Dokładnie wymieszaj. Następnie formuj wałki i pokrój je w ukośne kluseczki.
- W dużym garnku wstaw osoloną wodę. Gdy woda się zagotuje wrzucaj partiami wcześniej przygotowane kluski. Gotuj je przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Na patelni podsmaż bułkę tartą, dodaj masło. Polej kluseczki.
Źródło przepisu: moje smaki życia