Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 szklanka mąki pszennej
500 g półtłustego twarogu
3 sztuki jajka
4 łyżki masła
1 szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
cukier do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij na sztywną pianę. Twaróg zmiel.
- 2 łyżki masła wrzuć do miski. Dodaj żółtka i zmiksuj. Następnie dodaj twaróg, przesianą mąkę, szczyptę soli i wymieszaj. Na koniec połącz wszystko z pianą z białek.
- Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, uformuj z niego wałeczki i pokrój je na ukośne kluski.
- Tak przygotowane kluseczki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i rozłóż na talerze.
- Pozostałe masło podgrzej na patelni. Dodaj bułkę tartą i zrumień. Uzyskanym sosem polej kluski. Wierzch posyp cukrem.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza