Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 600 g mąka
- 1 szklanka mleko
- 2 sztuki jajka
- 50 g drożdże
- 1/2 łyżeczki cukier
- 1 szczypta sól
- dżem
jagodowy, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki przygotuj zaczyn i odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp resztę mąki. Dodaj jajka, sól i zaczyn. Wyrób ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta formuj kluseczki. Przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
- Do garnka włóż sito do gotowania na parze. Zagotuj wodę, ułóż kluski, przykryj i gotuj na parze przez 7 minut. Przed podaniem udekoruj dżemem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis