Dzisiaj jest: Czwartek, 28.01.2021 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kluski na parze z dżemem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kluski na parze z dżemem to przepis na smaczny obiad. Do przygotowania tej potrawy można użyć dowolnego dżemu.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 600 g  mąka
  • 1 szklanka  mleko
  • 2 sztuki  jajka
  • 50 g  drożdże
  • 1/2 łyżeczki  cukier
  • 1 szczypta  sól
  • dżem
    jagodowy, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki przygotuj zaczyn i odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp resztę mąki. Dodaj jajka, sól i zaczyn. Wyrób ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
  3. Z wyrośniętego ciasta formuj kluseczki. Przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
  4. Do garnka włóż sito do gotowania na parze. Zagotuj wodę, ułóż kluski, przykryj i gotuj na parze przez 7 minut. Przed podaniem udekoruj dżemem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE