Dzisiaj jest: Piątek, 07.05.2021 Imieniny: Ludmiły i Gizeli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kluski na parze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 20 g  drożdży
  • 1 szklanka  ciepłego mleka
  • 3 łyżki  masła
  • 50 g  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Następnie dodaj do nich 4 płaskie łyżki mąki, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut. W tym czasie rozpuść masło.
  2. Do wyrośniętych drożdży dodaj pozostałą mąkę, jajka, resztę cukru i rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ścianek miski. Następnie miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posyp ręce mąką, formuj z ciasta kluski i układaj je na stolnicy. Tak przygotowane kluski przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę, połóż na nim sito do parowania. Na sicie ułóż przygotowane kluski i delikatnie przykryj pokrywką. Paruj kluski przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu.
  5. Gotowe kluski podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE