Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g mąki
20 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki masła
50 g cukru
2 sztuki jajka
1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Następnie dodaj do nich 4 płaskie łyżki mąki, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut. W tym czasie rozpuść masło.
- Do wyrośniętych drożdży dodaj pozostałą mąkę, jajka, resztę cukru i rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ścianek miski. Następnie miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posyp ręce mąką, formuj z ciasta kluski i układaj je na stolnicy. Tak przygotowane kluski przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia.
- W dużym garnku zagotuj wodę, połóż na nim sito do parowania. Na sicie ułóż przygotowane kluski i delikatnie przykryj pokrywką. Paruj kluski przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu.
- Gotowe kluski podawaj z sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka