Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki jajka
250 g twarożku śmietankowego
4-5 łyżek mąki
1 łyżka cukru pudru
sól
2-3 łyżki masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
brązowy cukier do posypania
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z serem oraz cukrem pudrem. Dodaj mąkę. Całość dobrze wymieszaj.
- Schłodzone białka połącz ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Ubite białka dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
- Ciasto nabieraj za pomocą małej łyżeczki i delikatnie kładź na wodzie. Gotuj przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
- Gotowe kluseczki serowe wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerze.
- Kluski polej roztopionym masłem oraz odrobiną śmietany. Na końcu danie posyp brązowym cukrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!