Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g ser twarogowy
typu włoskiego - 200 g mąka
- 1 sztuka jajka
- 2 sztuki kiwi
- 1/2 łyżeczki sól
- 2 łyżki olejek waniliowy
- 1/4 sztuki ananas
- 2 garści winogrona
- 1 sztuka pomarańcze
mała - 2 łyżki masło
- 4 łyżki cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser przełóż do miski, dodaj mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć, a uzyskane ciasto wstaw na kilka minut do lodówki.
- Kiwi, ananasa, winogrona i pomarańczę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Skrop owoce olejkiem waniliowym.
- Ze schłodzonego ciasta uformuj wałki, a następnie lekko je spłaszcz za pomocą widelca. Ostrym nożem pokrój wałki na ukośne kluseczki.
- Przygotowane kluski wrzucaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj przez 3 minuty od chwili wypłynięcia.
- Masło wrzuć na patelnię i rozpuść. Wsyp cukier, po czym mieszaj do momentu, aż się rozpuści i zacznie karmelizować. Wrzuć owoce. Składniki dokładnie połącz, po czym wyłóż na kluski.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku