Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Kluski:
300 g szpinak
mrożony400 g ser ricotta
100 g ser parmezan
starty2 sztuki jajka
20 g bułka tarta
100 g mąka pszenna
sól
do smakupieprz
do smaku
- Sos:
1 sztuka cebula
mała, pokrojona w kostkę2 łyżki oliwa z oliwek
3 ząbki czosnek
utarte1 pęczek natka pietruszki
posiekany700 ml passata pomidorowa
z czosnkiemsól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozmrożony szpinak odciśnij, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj do niego ricottę, jajka oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Następnie wlej passatę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Z masy serowo-szpinakowej uformuj podłużne kluseczki. Obtocz je w mące i wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmij je łyżką cedzakową.
- Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy. Na nim ułóż ugotowane kluseczki. Całość posyp parmezanem i piecz 7 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Włoskie smaki