Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kluski serowo-szpinakowe w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kluski serowo-szpinakowe w sosie pomidorowym to danie inspirowane kuchnią włoską.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Kluski:
  • 300 g  szpinak
    mrożony
  • 400 g  ser ricotta
  • 100 g  ser parmezan
    starty
  • 2 sztuki  jajka
  • 20 g  bułka tarta
  • 100 g  mąka pszenna
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Sos:
  • 1 sztuka  cebula
    mała, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 3 ząbki  czosnek
    utarte
  • 1 pęczek  natka pietruszki
    posiekany
  • 700 ml  passata pomidorowa
    z czosnkiem
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Rozmrożony szpinak odciśnij, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj do niego ricottę, jajka oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Następnie wlej passatę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  3. Z masy serowo-szpinakowej uformuj podłużne kluseczki. Obtocz je w mące i wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmij je łyżką cedzakową.
  4. Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy. Na nim ułóż ugotowane kluseczki. Całość posyp parmezanem i piecz 7 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Włoskie smaki


Przepis dodany przez:

Posty : 4

Przepisy: 31


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE