Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Kluski:
- 300 g szpinak
mrożony - 400 g ser ricotta
- 100 g ser parmezan
starty - 2 sztuki jajka
- 20 g bułka tarta
- 100 g mąka pszenna
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Sos:
- 1 sztuka cebula
mała, pokrojona w kostkę - 2 łyżki oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnek
utarte - 1 pęczek natka pietruszki
posiekany - 700 ml passata pomidorowa
z czosnkiem - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozmrożony szpinak odciśnij, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj do niego ricottę, jajka oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Następnie wlej passatę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Z masy serowo-szpinakowej uformuj podłużne kluseczki. Obtocz je w mące i wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmij je łyżką cedzakową.
- Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy. Na nim ułóż ugotowane kluseczki. Całość posyp parmezanem i piecz 7 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Włoskie smaki