Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Kluski
1 kg ziemniaków mącznych
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
2 sztuki jajka
- Pesto
1/2 sztuki pęczka bazylii
1 ząbek czosnku
20 g startego parmezanu
15 g orzeszków piniowych
sól
pieprz
40 ml oliwy
50 g szpinaku
kilka gałązek natki pietruszki
masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pesto: Do miski wrzuć bazylię, obrany czosnek, parmezan, orzeszki, szpinak oraz natkę pietruszki. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie wolnym strumieniem wlewaj oliwę, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Gdy będą miękkie, odcedź i ostudź. Przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, rozkłócone jajka oraz pesto i wyrób na jednolitą masę.
- Z uzyskanego ciasta formuj kluski z dziurką. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij, odcedź. Gotowe kluski podawaj polane roztopionym masłem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis