Dzisiaj jest: Niedziela, 23.01.2022 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kluski śląskie z zielonym pesto


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Kluski
  • 1 kg  ziemniaków mącznych
  • 100 g  mąki ziemniaczanej
  • 200 g  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
    Pesto
  • 1/2 sztuki pęczka bazylii
  • 1 ząbek  czosnku
  • 20 g  startego parmezanu
  • 15 g  orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz
  • 40 ml  oliwy
  • 50 g  szpinaku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • masło

Sposób przyrządzania:

  1. Pesto: Do miski wrzuć bazylię, obrany czosnek, parmezan, orzeszki, szpinak oraz natkę pietruszki. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie wolnym strumieniem wlewaj oliwę, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Gdy będą miękkie, odcedź i ostudź. Przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, rozkłócone jajka oraz pesto i wyrób na jednolitą masę.
  3. Z uzyskanego ciasta formuj kluski z dziurką. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij, odcedź. Gotowe kluski podawaj polane roztopionym masłem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyślij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE