Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
600 g ugotowanych ziemniaków
2 sztuki żółtka
10 łyżek mąki pszennej
3 sztuki pieczarki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
bazylia
majeranek
oregano
- Sos
1 sztuka puszka podłużnych pomidorów w zalewie
50 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Zmiel ugotowane ziemniaki. Dodaj starte na tarce pieczarki, żółtka oraz mąkę. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką i dokładnie wyrób. Na obsypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki, odetnij z nich ukośne kawałki. Formuj w dłoniach podłużne kluski i gotuj w osolonej wodzie.
- Sos: Pomidory przełóż do rondla, dodaj masło. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Duś wszystko na wolnym ogniu, a następnie zagęść sos mąką.
- Kluski podawaj z sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza