Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg ziemniaki
ugotowane3 sztuki jajka
2 szklanki mąka
sól
do smaku40 g masło
100 g czekolada gorzka
bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka dodaj razem z solą do ziemniaków. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z ziemniakami. Następnie stopniowo dodając mąkę, wyrób gładkie ciasto.
- Z ciasta formuj placuszki. Na środek każdego połóż kostkę czekolady, zlep brzegi ciasta i uformuj kluskę.
- Tak przygotowane kluski gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Podawaj polane podsmażoną na maśle bułka tartą.
Źródło przepisu: Przyslij przepis