Dzisiaj jest: Sobota, 06.03.2021 Imieniny: Róży i Wiktora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kluski z jarską potrawką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki cukinii
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1/4 sztuki selera
  • 150 ml  bulionu
  • 100 ml  oleju
  • tymianek
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1-1 sztuka i 1/2 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka jajko
  • skrobia ziemniaczana
  • ostra papryka w proszku

Sposób przyrządzania:

  1. Umytą cukinię, obraną cebulę oraz oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę. Seler obierz, po czym potnij w słupki.
  2. Warzywa wraz z posiekanym czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju, podlej bulionem i duś do miękkości.
  3. Potrawkę dopraw. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę.
  4. Ziemniaki połącz ze skrobią w proporcji 3:1. Włóż do miski, podziel na 4 części, po czym wyjmij ćwiartkę.
  5. Do miski wsyp taką ilość skrobi, by wypełniła puste miejsce. Dodaj jajko i odłożone ziemniaki. Całość zagnieć.
  6. Z masy uformuj kluski z dziurką. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut do miękkości. Podawaj z jarską potrawką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE