Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki cukinii
- 1 sztuka duża cebula
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1/4 sztuki selera
- 150 ml bulionu
- 100 ml oleju
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 1-1 sztuka i 1/2 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- 1 sztuka jajko
- skrobia ziemniaczana
- ostra papryka w proszku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umytą cukinię, obraną cebulę oraz oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę. Seler obierz, po czym potnij w słupki.
- Warzywa wraz z posiekanym czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju, podlej bulionem i duś do miękkości.
- Potrawkę dopraw. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki połącz ze skrobią w proporcji 3:1. Włóż do miski, podziel na 4 części, po czym wyjmij ćwiartkę.
- Do miski wsyp taką ilość skrobi, by wypełniła puste miejsce. Dodaj jajko i odłożone ziemniaki. Całość zagnieć.
- Z masy uformuj kluski z dziurką. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut do miękkości. Podawaj z jarską potrawką.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku