Dzisiaj jest: Sobota, 03.12.2022 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Kluski z makiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kluski z makiem to sposób na zastąpienie tradycyjnych łazanek z makiem.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 2 szklanki  mąka pszenna
  • 2 sztuki  jajka
  • 1 szczypta  sól
    Masa makowa:
  • 250 g  mak
  • 3 łyżki  cukier
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • skórka pomarańczowa
    smażona w cukrze
  • wisienki koktajlowe
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej. Dodaj jajka, odrobinę wody oraz sól i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je podsypując mąką. Placki ciasta lekko podsusz, zwiń w roladki i pokrój w grubsze paski. Kluski ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i ostudź.
  2. Masa makowa: Mak sparz, osącz, zmiel 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem. Następnie przełóż do makutry i dokładnie utrzyj na gładką masę. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Skórkę pomarańczową drobno pokrój i połącz z masą makową. Dokładnie wymieszaj.
  3. Kluski z makiem: Masę makową dodaj do ugotowanych klusek i wymieszaj. Przed podaniem udekoruj wisienkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE