Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Potrawka
1/2 sztuki cukinii
1 sztuka duża cebula
1 sztuka czerwona papryka
150 ml bulionu z kostki
100 ml oleju
2 ząbki czosnku
koperek
- Kluski
1 sztuka i 1/2 kg ziemniaków
1 sztuka jajko
mąka ziemniaczana
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Potrawka: Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju, zalej bulionem i duś do miękkości. Dopraw do smaku i posyp posiekanym koperkiem.
- Kluski: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i podziel na 4 równe części. Wyjmij 1/4 ziemniaków, a puste miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj jajko i zagnieć.
- Z masy uformuj kluski z dziurką i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Wyjmij, odsącz. Podawaj z potrawką.
Źródło przepisu: Przyślij przepis