Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g białego sera
- 50 g bryndzy
- 2 sztuki cebule
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka mąki
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- Panierka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka zmielonych ziaren słonecznika
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem i bryndzą. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Masę ziemniaczano-serową wymieszaj z jajkami, mąką, podsmażoną cebulką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z ciasta uformuj gruby wałek i pokrój go w 1-centymetrowe plastry.
- Składniki panierki wymieszaj i obtocz w niej kluski. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kluski podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Przyslij przepis