Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
7 sztuk ziemniaki
duże5 łyżek mąka
sól
do smakupieprz
do smaku3 sztuki cebula
średnia2 łyżeczki majeranek
5 łyżek olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, zalej zimną osoloną wodą i oprósz mąką. Gotuj, a następnie odcedź zachowując zeszkloną mąkę. Ziemniaki dokładnie ugnieć tłuczkiem, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Garnek z ziemniakami postaw na mały ogień i stopniowo dodawaj po łyżce przesianej mąki, mieszając tłuczkiem. Gdy masa będzie klejąca i zbita zestaw ziemniaki z ognia.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju doprawiając pieprzem, solą i majerankiem.
- Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką i wkładaj do smażącej się cebuli. Obsmaż, mieszając, by cebula obkleiła kluski. Podawaj na ciepło.
Źródło przepisu: Przyslij przepis