Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag zielonego groszku mrożonego
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 2 sztuki jajka
- 1/2 sztuki pęczka natki
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka puszka pomidorów krojonych
- 1 szczypta chili
- 1 szczypta suszonej szałwii
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka z rozgrzanym olejem wlej pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili i duś, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj połowę posiekanej natki pietruszki, wymieszaj.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajka, parmezan, pieprz i szczyptę soli. Zagnieć ciasto.
- Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odsącz i ugnieć widelcem. Dodaj posiekany czosnek, pozostałą natkę pietruszki, szczyptę szałwii oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
- Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich placuszki. Na środek każdego placka nałóż farsz groszkowy i zlep tworząc kuleczki. Gotowe knedle układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy