Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Knedle serowe ze szpinakiem na ostro


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 70 dag  ziemniaków
  • 30 dag  mąki pszennej
  • 20 dag  tłustego twarogu
  • 3 sztuki jajka
  • 1 opakowanie  mrożonego szpinaku w całych liściach
  • 2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Nierozmrożony szpinak wrzuć na patelnię. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzewaj, aż szpinak się rozmrozi.
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Do zmielonych ziemniaków dodaj rozgnieciony twaróg, mąkę, jajka, szczypiorek i sól. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
  3. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na kawałki o grubości 3 cm. Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni i na każdy placek nałóż porcję farszu szpinakowego. Następnie zlep i uformuj kulkę.
  4. Gotowe knedle wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj pod przykryciem. Gdy wypłyną, odkryj i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
  5. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzach. Przed podaniem polej bułką tartą podsmażoną na oleju lub maśle.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE