Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g dojrzałych czereśni
- 2 sztuki laski wanilii
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 800 g ziemniaków
- 1 łyżka margaryny
- 50 g kaszy manny
- 1/2 szklanki mąki pszennej + 4 łyżki
- 2 sztuki jajka
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czereśnie opłucz i wydryluj. Laski wanilii przetnij na pół, wyjmij ziarenka i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Następnie dodaj czereśnie i odstaw na 10 minut.
- Ziemniaki wyszoruj i gotuj 30 minut w osolonej wodzie. Odcedź, obierz, przeciśnij przez praskę i odstaw do ostygnięcia. Do powstałego puree dodaj margarynę, kaszę manną, mąką, jajka i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
- Na oprószonej mąką stolnicy z ciasta uformuj gruby wałek i pokrój go na 10 kawałków. Każdy kawałek rozgnieć na placuszek. Na każdy nałóż porcję czereśni, sklej i uformuj knedle.
- Tak przygotowane knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną. Kiedy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową.
- Gotowe knedle wyłóż na talerze, podawaj ze zrumienioną na masełku bułką tartą.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza